Tuesday, October 24, 2006

Schoonmaakregels voor een ligfiets

Na een lange rit was de Challenge toe aan een schoonmaakbeurt. Hoe maak je nu eenvoudig je fiets weer schoon? Nee, niet elk klein pietepeuterig plekje, zeg maar 96% schoon. Van al dat gepriegel en superreiniger slijt je lak alleen maar.

1 Zorg dat je fiets goed opgedroogd is.
2 Borstel met een handveger losjes het zand weg, druk ook even de haren van je vegertje tussen kabels door, daar blijft veel prut zitten. Neem meteen de banden mee. Straks wordt alles nat, en water + zand geeft smurrie.
3 Spuit de fiets helemaal in met een warm afwasmiddelsopje. Warm lost beter pekel op en is niet zo koud aan je handen. Als je ketting nog schoon genoeg is, sla die over anders krijgt die ook een halve liter, net als de hele fiets. Een extra dot schuim is voor de tandwielen en geleidewielen. Laat het geheel even inwerken.
4 Met je plantenspuit op standje spray spuit je al het sop weer weg met gekookt, nog warm water. In gekookt water zit veel minder kalk, dat droogt mooier op. Nu kun je ook je stuur licht benevelen. Dat is meestal niet vies, hooguit een beetje grauw van je handen. Als je de ketting had ingespoten, krijgt die nu ook een douche. Spuit ook wat in de kettingbuizen.
5 Nu nog een kwestie van goed laten drogen.
6 Check meteen even je banden op steentjes e.d. en breng ze op spanning.
7 Na een uurtje is ook je ketting weer droog. Altijd goed kijken of dit echt het geval is, roest is rampzalig en je smeermiddel hecht niet op water. Bedruppel de ketting met een hoogwaardig smeermiddel. (kleine flesjes kosten meer, maar gaan heel lang mee) Wees zuinig, houdt 'em glanzend, en vergeet de zijkanten niet. Kijk waar je sluitschakel zit en draai de ketting eruit. Geen sluitschakel? Tel dan eens je schakels, en deel dat door het aantal tanden van je voorblad. Draai je trapper zo vaak rond, vergeet geen stukje en smeer niet te veel.
8 Als alles droog is, doe een stap achteruit en geniet van het glimmende stuk ligfietstechniek dat voor je staat.

Dit is hoe ik mijn open fietsen onderhoud. De ketting blijft in een goede conditie en alle andere onderdelen ook. Aan 2 liter water heb ik genoeg. Als ik de ketting niet doe zelfs al aan 1 liter.
Spuit nooit met een harde straal op lagers, remklauwen en elektronica, maar dat spreekt voor zich. Op deze manier geniet ik als liefhebber van een schone glanzende ligfiets nog meer van elke kilometer.

No comments: